expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

среда, 21. октобар 2015.

SK PARTIZAN...POCETAK I USPESI...

 Streljački klub „Partizan” počeo je sa radom 27. maja 1959. godine, a prvi predsed-nik pukovnik Ivan Turčinović i sekretar Dragomir Smiljanić bili su zaslužni za kreiranjeputa koji će kasnije dovesti do brojnih streljačkih trofeja. Grupa ljudi, koja se pojavila naosnivačkoj skupštini, brojala je 135 strelaca i streljačkih radnika. Prilikom osnivanja Milo-rad Jeftović, tadašnji predsednik JSD „Partizan”, istakao je spremnost društva da pomognerazvoju streljaštva i izložio je „zadatke” i „smernice” rada u klubu. Osim Turčinovića i Smi-ljanića, u prvom Upravnom odboru nalazili su se: Vukašin Senić, Đorđe Orlović, RajkoPopović, Pera Stevanović, Ljiljana Svirčev, Momir Vuković i Dušan Ninković. U prvomNadzornom odboru bili su: Svetozar Kovačević, Novak Jeftović i Ranko Ristić.
„Ako se uspesi SK „Partizan" iskažu jezikom brojeva stiče se uvid u niz rezultata koji ga svrstavaju među najtrofejnije klubove na prostorima bivše Jugoslavije. Do 2005. seniori su ekipno bili 26 puta prvaci, a seniorke 19 puta. Strelci „Partizana" opravdali su pozive u jugoslovensku i srpsku reprezentaciju, osvajajući 29 odličja na evropskim prvenstvima (12 zlatnih, 9 srebrnih i 8 bronzanih ) i sedam medalja, od čega 2 zlatne, 2 srebrne i 3 bronzane na svetskim prvenstvima. Seniori i seniorke  osvojili su osam domaćih kupova, 172 puta bili su pojedinačni državni prvaci i postavili su 36 državnih rekorda... Po važnosti trofeja izdvajaju se: zlato Gorana Maksimovića na Olimpijskim igrama u Seulu 1988. sa olimpijskim rekordom, zatim 3 zlatne, 3 srebrne i 4 bronzane medalje osvojene na Prvenstvima sveta, na kojima su „Partizanovi" strelci postavili četiri svetska rekorda, pa 16 zlatnih, 11 srebrnih i 8 bronzanih medalja sa Prvenstava Evrope. Slede 52 zlatne, 52 srebrne i 50 bronzanih medalja sa Balkanskih šampionata, uz 14 rekorda Balkana.. U gađanju glinenih golubova - trap Partizan ima 11 ekipnih šampionskih titula i šest pobeda u Kupu od 1994. a Dejan Mihajlović je osvojio pet, Milan Šotra četiri pojedinačne državne titule."
odlomci iz knjige:Borci za torfeje - pola veka SK Partizan 1959 - 2009." dr Ljubomira Petrovića, istoričara Instituta za savremenu istoriju

GOXY:)

Нема коментара:

Постави коментар