expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

уторак, 17. новембар 2015.

PLIVACKI KLUB...ISTORIJA I DANASNJICA...

 Jugoslovensko sportsko društvo Partizan je osnovano u Beogradu 4. oktobra 1945. godine, pod nazivom Fiskulturno društvo Centralnog doma Jugoslovenske armije Partizan, a 1946. godine pored ostalih formirana je i sekcija za plivanje.
Savsko kupatilo i improvizovani bazen bili su kolevka Plivačkog kluba "Partizan". Daleke 1948. na inicijativu tadašnjeg upravnika kupatila, legendarnog Rudi Renoa i plivačkih radnika Bogdana Nenadovića, dr. Miljenka Orlića i Ante Lambaše osnovan je Plivački klub "Partizan". Tako je jugoslovenski sport dobio još jedan kolektiv koji je iz godine u godinu igrao sve značajniju ulogu, a već 1953. godine učestvuje na republičkim prvenstvima svih kategorija gde osvaja III mesto. Za uspehe "crno – belih" tih godina zaslužni su: Đorđe Perišić, Mirko Sandić, Ivica Matković, Gordana Matekalo, Aleksandar Pavličević, Božo Linhart i Mirjana Šegrt.
Kao i od samog starta tako i danas Plivački klub "Partizan" poklanja veliku pažnju mladima. Kroz školu plivanja godišnje se obuči i za plivanje osposobi oko 3.000 dečaka i devojčica. Kroz Partizanovu školu plivanja stasavali su sve sami šampioni: Petar Popović, Vojko Race, Matije Koprivica, Milivoj Dopsaj, Vuk Danilović, Ana Mandić, Marija Zorić, Aleksandar Nikolić, Miloš Đorđević i mnogi drugi bivši, sadašnji i budući prvaci, rekorderi i reprezentativci.
A da se sastav reprezentacije i ne može zamisliti bez plivača Partizana govore i sledeći podaci: daleke 1973. na I šampionatu sveta našu zemlju su uspešno predstavljali "crno-beli" Jasna Efendić, Jovan Kovačić, Božidar Linhart i Aleksandar Pavličević dok je trener reprezentacije bio trener Partizana Vladimir Pavlović. I nakon ovog uspesi se nastavljaju: Mirjana Šegrt osvojila je srebrnu a Vojko Škanata bronzanu medalju na šampionatu Evrope, dok je Jasna Efendić postavila nesvakidašnji rekord postavši sedmostruka šampionka Balkana na Balkanskom šampionatu u Izmiru.
Ovi uspesi nisu bili slučajnost, a to potvrđuju i podaci da su "crno-bele bebe" nastavile utabanim stazama svojih predhodnika. Prvaci, rekorderi balkanski i mediteranski šampioni bili su i: Mladen Kapor, Milivoj Dopsaj, Nikola Kalabić, Danilo Perunović, Miloš Cerović, Duška Radan, Luli Miloš, Ana Mandić. Trenutno, najaktuelniji su višestruka šampionka Balkana i vlasnica balkanskog rekorda Mikašinović Dejana, rekorder Balkana Siljevski Radovan, kao i Paunović Vukašin, Kostić Petar, Bogdanović Jovana, Basaraba Andrea i mnogi drugi.
Naravno da posebno mesto na stranicama pisani zlatnim perom Plivačkog kluba "Partizan" zauzma momak Milorad Čavić, koji je na svom prvom takmičenju, prvenstvu Jugoslavije za pionire osvojio šest zlatnih medalja i oborio tri državna rekorda, da bi nakon desetak godina osvojio samo jedno zlato ali evropskog sjaja i oborio ovoga puta dva rekorda Evropski i Svetski rekord u trci na 100 metara delfin.
Nema sumnje da su za ovako značajne rezultate koje Plivački klub "Partizan" ostvaruje podjednako zaslužni i ljudi koji vode klub: Božo Švarc, predsednik kluba; Petar Popović, direktor; Matije Koprivica, šef stručnog štaba; treneri Brigita Đorđević, Marko Đorđević, Nikola Jovanović, Uroš Dobrojević, Miloš Đorđević, Marija Zorić i Dragiša Mihajlović. Priznanja zaslužuju i treneri: Anton Mirković Šjor, Vladimir Pavlović, Ivica Matković, Mirko Mirković Kinez, Vojko Race, Mladen Kapor.

Preuzeto sa zvanicnog sajta PK PARTIZAN
GOXY:)

Нема коментара:

Постави коментар